PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 13. септембар 2009.

KYOKUSHIN IDO GEIKO

Ido geiko je trening na kome se uvežbavaju tehnike u kretanju. Cilj vežbanja je da učenici kroz višestruka ponavljanja sinhronizuju kretanje kroz stavove i izvođenje tehnika blokova i udaraca obraćajući pažnju na disanje. Vremenom se unapredi osećaj za ravnotežu, koordinaciju, pokretljivost, dinamiku. Počinje se sa izvođenjem samo jedne tehnike da bi se kasnije prešlo na izvođenje više njih u kombinaciji sa promenom pravca i smera kretanja. Za izvođenje složenih kombinacija u kojima se koristi više stavova i tehnike rukama i nogama u različitim pravcima, neophodna je visoka koncentracija koja zahteva bezuslovnu mentalnu usmerenost na izvođenje. Učitelj pokaže i kaže šta treba da se uradi ili kod naprednijih učenika samo kaže redosled tehnika, a učenici moraju da znaju japanske termine i da brzo zapamte redosled izvođenja. Jedan od osnovnih principa kod vežbanja u kretanju je da se podjednako vežbaju obe strane tela. Vrlo je važno da kvalitet izvođenja desnom i levom stranom bude na istom nivou. Ukoliko se uoči da je izvođenje jednom stranom lošije, na tu stranu se mora obratiti posebna pažnja kroz zasebno vežbanje.
Ido geiko može biti i trening na kome se vežba kretanje u borbenom stavu uz primenu borbenih tehnika. Učenici sa nižim stepenom znanja na ovaj način uvežbavaju elemente borbe bez opasnosti da povrede nekog drugog ili da budu sami povređeni. Kroz vežbanje stiču mogučnost kontrolisanja izvedene tehnike tako da kada krenu u uvežbavanje borbe sa partnerom mogučnost povređivanja je manja. Stariji učenici ovakvim vežbanjem kroz beskrajna ponavljanja doteruju pojedinačne tehnike do savršenstva primenljivosti, a složene borbene kombinacije do automatizma izvođenja. Izbor stavova, način kretanja kao i izbor tehnike i njene povezanosti određuje Učitelj. Njegov zadatak je da kombinacije koje zadaje imaju primenljivost u realnoj borbi.

Japanski termini vezani za Ido geiko su :

Kihon Ido geiko – Vežbanje osnovnih tehnika u kretanju
Ido geiko Sokugi – Vežbanje tehnika koje se izvode samo nogama u kretanju
Renraku – Kombinacija tehnika koje se izvode u kretanju
Kumite Renraku – Kombinacija borbenih tehnika koje se izvode u kretanju
Renraku waza – Skup kombinacija tehnika koje se izvode u kretanju


Renraku 1
: Gyaku Gedan barai + Oi tsuki Jodan + Gyaku tsuki Chudan



Renraku 2
: Mae geri Chudan (noga nazad) + Mawashi geri Jodan + Gyaku tsuki Chudan



Kihon Ido geiko 1
: Oi tsuki (Jodan, Chudan, Gedan)



Ido geiko Sokugi : Sanbon mawashi geri ( zadnja noga sa vraćanjem Mawashi geri Gedan + prednja noga u mestu Mawashi geri Jodan + zadnja noga u iskoraku Mawashi geri Chudan)



10 коментара:

  1. Tu je bilo 10 crepova. Lana to i nije neki podvig za priču. Crepovi su bili stari kao što se vidi. Kupićemo glanc nove pa će mo organizovati u klubu lomljenje. Pozdrav. Osu!

    ОдговориИзбриши
  2. Moze, znaci sledeci put pocinjemo sa 15 :) osu!

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da se odaljimo od slike Moriheja Uesibe :))) Za svaki slucaj...
    Osu!

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdrav za novog čitaoca! Miodraže dobrodošao na blog! Osu!

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav za novu čitateljku! Sanja dobrodošla na blog! Osu!

    ОдговориИзбриши