PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 8. март 2015.

PIJANA PESNICA




Stala je i nakrivila glavu da bi oslušnula neobičnu buku. I Džek je čuo neobične zvuke. Izmenjali su poglede i usmerili pažnju na Ronina. Samuraj se, na njihovo zaprepašćenje, raspevao - ako se to zavijanje moglo nazvati pevanjem. Džek je zapazio da je piće blagotvorno uticalo na Roninovo raspoloženje. Zahtevao je da kupe dve boce za put, pored hrane. Završio je prvu i načeo drugu. Blago se ljuljao u hodu.
„Da li on to igra?“ s nevericom će Hana.
Džek nije mogao da veruje sopstvenim očima, ali je Ronin, po svemu sudeći, igrao kolce. Bacao se nogama i mahao rukama. Ukrstio je pogled s Hanom. Više nije mogao da održava ozbiljan izraz lica. Zakikotali su se, posmatrajući bizaran prizor. Ronin je zaneseno igrao i pevao. Nije ih opažao.
„Retko vesela i neobična družina putnika!“
Tamna prilika je iskrsla pred njima. Bio je to muškarac bikovske građe, s kosom vezanom u perčin i širokim, spljoštenim nosem, sličnim svinjskoj njušci. Nonšalantno je vitlao drvenom palicom.
„Pijani samuraj, vesela devojčica i gajdžin!“
Ronin se njihao. Činilo se da je preneražen neočekivanom pojavom krupnog stranca. 
Šušketanje žbunja je najavilo pojavu još petorice ljudi. Prvi je nosio palicu. Bio je nizak i zdepast kao panj. Onaj najbliži Džeku je bio ćelav, s mišićavim rukama. Držao je sekiru. Pored njega je bio mladić, naoružan batinom. Četvrti je imao oštro, nazubljeno koplje. Peti im se prikrao otpozadi. Taj je bio mršav kao pritka. Cerio se na Hanu. Otkrio je veliku rupu među zubima. Mahao je nožem krvavog sečiva.
Devojčica se pribila uz Džeka, kad su ih banditi opkolili. „Mrtvi smo“, prošaptala je.
Džek se ohrabrujuće osmehnuo Hani, ne skidajući pogled s bandita. „Ne brini. Ronin je na našoj strani.“
Posmatrala ga je kao da je skrenuo pameću. „Ali, pijan je!“
„Upravo tako“, odvratio je Džek. Držao je palicu. Spremno je čekao Roninov potez.
„Morate da platite putarinu ako želite da prođete“, obznanio je vođa bandita.
Ronin je štucnuo. „Koliko?“
„Sve što imate.“
„Baš fino!“, veselo će Ronin. „Nemamo ništa... to znači da možemo da nastavimo put.“
Mahnuo je Džeku i Hani i pružio korak. Vođa je spustio ruku na samurajeve grudi.
„Neće moći. Za početak ću uzeti tu bocu.“
„Misliš na ovu?“, zaplitao je Ronin i prodrmao bocu. „Prazna je.“
Iscedio je poslednje kapi u usta da bi pokazao kako govori istinu.
„Vidim da imaš još jednu! Daj mi je ovamo...“
Ronin se zagrcnuo i ispljunuo pirinčano vino po banditovom licu. Čovek je vrisnuo kad mu je alkohol prodro u oči. Ronin se pijano nagnuo napred i udario ga glavom u nos. Vođa se zateturao unazad sa slomljenim nosom. Krv mu se slivala niz lice.
„Sredite ih!“, povikao je.
Zdepasti bandit je, istog časa, navalio na Ronina batinom. Pijani samuraj se zateturao u stranu. Vitlao je rukama, pokušavajući da povrati ravnotežu. Lako je izbegao napad i, onako usput, razbio keramičku bocu banditu o glavu. Čovek je izgubio svest pre no što je tresnuo o zemlju.
I Džek je krenuo u akciju. Zavrteo je bo i tresnuo najbližeg bandita po prstima. Ovaj je zajecao od bola i ispustio sekiru koja mu je odsekla vrh malog prsta na nozi. Bolno je skakutao, što ga je činilo lakom metom za Džekovu palicu. Udario ga je po nogama i oborio. Neće skoro ustati posle snažnog i brzog udarca u stomak.
Čuo je vrisak iza leđa. Video je kako bezubi bandit grabi Hanu.
„Sagni se!“, povikao je i zamahnuo vrhom palice na njenu glavu.
Poslušala ga je. Bo je pogodio napadača u grudi. Izbio mu je vazduh iz pluća. Pustio je devojčicu i bacio nož na Džeka. Leteo je ka njegovom grlu. Samurajska obuka ga je spasla u poslednji čas. Instinktivno je odbio nož palicom.
Gnevni bandit je jurnuo na njega i dobio udarac vrhom palice ispod brade. Ostao je bez nekoliko zuba. Džek je zavrteo palicom i tresnuo bandita, koji se onesvestio posle udarca o drvo.
Okrenuo se ka četvrtom pljačkašu, onom s palicom.
Ronin se za to vreme borio s vođom i banditom s kopljem. Hana je zevajući u čudu posmatrala kako se Ronin tetura, posrće i okreće između napadača. Ni jedan ni drugi nisu uspevali da mu zadaju makar ijedan udarac.
Bandit s kopljem je pokušao da probode Ronina, koji se kotrljao. Vrh koplja je završio u zemlji. Ronin se uspravio i prelomio držalju koplja nadvoje. Udarac pijane pesnice po grlu je okončao kratki sukob.
Noge su ga izdale posle mnoštva okreta i skokova. Pao je na tle.
„Sad si moj!“, zarežao je gnevni vođa i podigao močugu na samuraja.
Ronin je iznenada skočio. Po drugi put ga je udario nogom u lice. Bandit je stao usred zamaha i pao kao oboreno drvo.
„Ne diraj mi sake!“, rekao je Ronin. S visine je gledao izubijanog bandita. „A, mislio sam da ne možeš biti ružniji!“
Pobeđeni vođa je odgovorio slabašnim krkljanjem.
Ronin je bacio pogled na Džeka, koji se još borio s poslednjim banditom. „Požuri! Nemamo čitavu noć“, nestrpljivo je dobacio.
Naslonio se na drvo da bi gledao borbu. Džek je nedugo potom razoružao protivnika. Jedan pogled na pale prijatelje mu je bio dovoljan da se da u bekstvo.
„Ostavi ih da ližu rane“, reče Ronin. Požurio je niz put.
Džek i Hana su kaskali za njim. Devojčica je ostala bez reči, prvi put od polaska iz Kizua.
Zastali su kraj reke i pronašli bezbedno mesto za logorovanje. Džek je zapalio vatru. Okupili su se oko plamenova. Jeli su mandžu s ukusom kestena i delili pirinač iz slamnate korpice.
„Bio si čudesan!“, reče Hana. S divljenjem je posmatrala Ronina.
„Šta?“, progunđao je, s ustima punim mandžua.
Kotrljala se po tlu, imitirajući njegov način borbe. Bezuspešno je pokušala da se osovi na noge i bubnula na zadnjicu. Džek se nasmejao.
Ronin je nervozno reagovao. „Nisam to tako radio! Pijana pesnica je veoma zahtevna borilačka veština.“
„Ma ne može biti toliko teška. Čim moraš da se napiješ“, rekla je podigavši Roninovu bocu sakea.
„Daj mi je ovamo!“, zarežao je. Iščupao joj je bocu iz ruke. „Za Pijanu pesnicu nije neophodan sake, već obuka.“
„Zašto nas ne naučiš?“, predložila je Hana.
„Nisam sensej.“
„Pa, ni ja nisam učenica“, uzvratila je. „Nikad u životu nisam ništa učila. To znači da ćeš biti najbolji učitelj kog sam imala.“
Ronin je ćutke otpio gutljaj sakea.
„Pa, gde si naučio Pijanu pesnicu?“, pitao je Džek. Odavno je sumnjao da su Roninovi pokreti deo nekog borilačkog stila.
„Naučio sam je od kaluđera iz Šaolina, iz Kine. Bio je na hodočašću.
Zvao se Han Zongli.“ Sećanje na učitelja mu je izmamilo smešak. „Gledao sam kako savlađuje dvadeset ljudi. Zamolio sam ga da postanem njegov učenik.“
Posmatrao je plamenove, izgubljen u sanjarenjima. „I?“ navaljivala je Hana.
Ustao je, s bocom u rukama.
„Pijana pesnica se oslanja na obmanu“ objasnio je, blago se teturajući. „Izigravaš pijanca sa šoljicom.“ Pružio je ruku, kao da je drži. „Krećeš se okolo, meko ali snažno.“ Zaneo se. Ljuljao se i teturao na petama. „Kad posegnem za drugim pićem, to će biti udarac.“
Pružio je ruku i stao nadomak Haninog nosa. „Ili tehnika hvatanja.“ Uhvatio je devojčicu za rame. Jeknula je kad je stisnuo prste. „Gađaš tačke pritiska, ili oduzimaš ravnotežu protivniku.“
Ronin se, uprkos početnom oklevanju, zagrevao za ulogu učitelja. Hana ga je pomno posmatrala, dok je Džek pravio mentalne beleške o svemu što je video i čuo.
„Osnovna taktika je da se pretvaraš da se braniš, dok napadaš. Da izgleda kako ćeš krenuti na jednu, dok ideš na drugu stranu.“
Zateturao se udesno i izveo zapanjujući udarac u stranu drugom nogom.
„Koristio sam sve te pokrete da bih zbunio protivnika. Zbog toga sam uvek izgledao nestabilno.“ Teturao se na jednoj nozi. „Uvek sam se kontrolisao, pazio na centar ravnoteže...“
Odjednom je mahnuo rukama i pao na tle, što je bio neočekivani kraj lekcije. Trapavi završetak je izazvao buru smeha kod Hane. Džek je znao da Roninu to neće prijati. Prišao je da bi mu pomogao da ustane.
„Mislio si da sam pao“, rekao mu je Ronin.
U treptaju oka se okrenuo na leđa i poleteo nagore. Pogodio bi Džeka nogom u vilicu, da ovaj nije izbegao iznenadni napad. Sekund kasnije dobio je udarac u grudi dlanom. Poleteo je i pao preko Hane. Oboje su bili zatečeni neočekivanim napadom.
„To je bila Pijana pesnica“, ponosno će Ronin. „Kad protivnik misli da si najranjiviji... napadaš!“



Tekst i slika preuzeti iz knjige Krisa Bredforda:

MLADI SAMURAJ
Krug vode

postavljene na adresi:



Нема коментара:

Постави коментар