PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 11. јул 2010.

UCHI DESHI SRBIJA 2010.

.
  U periodu od 01. do 08. jula 2010. u organizaciji Kyokushinkai Saveza Srbije u nacionalnom memorijalnom Kyokushinkai centru “Branislav Branko Vasiljevic”, Zdravka Čelara 12 Beograd, održan je Uchi deshi program. Za one koji ne znaju to je celodnevni boravak u Dojou sa spavanjem. Raspored je napravljen tako da obuhvata najmanje dva treninga dnevno, teoretsku nastavu i brigu o higijeni prostora u kome se boravi. Polaznici su članovi više klubova koji se međusobno upoznaju tako da kada se kasnije sretnu na takmičarskom borilištu nisu samo sportski rivali već i dobri drugovi. Treninzi su organizovani tako da ih drži više trenera kako bi se polaznici upoznali sa različitim načinima pristupa vežbanju. Velika pažnja se poklanja tome da polaznici ponesu što više praktičnog i teoretskog znanja kako bi svojim primerom i stečenim znanjem uticali u svojim klubovima da drugi pored njih brže napreduju. Sve vreme boravka su ne samo na treninzima i predavanjima već i u slobodnom vremenu u kontaktu sa starijim takmičarima koji imaju zapažene rezultate na velikim međunarodnim takmičenjima. Sadašnji šampioni tako utiču pričama o svom Kyokushin putu da se mlađi ugledaju na njih i izbore za svoje mesto među najboljima.
.

Članovi Kyokushinkai kluba Crveni zmaj koji su učestvovali na Uchi dashi programu sa Sempai Dmitri Nikiforovim u sredini. Stoje Rajko Pačarek, Stefan Briševac, Stefani Spasić koja zbog bolesti nije mogla da završi program, Marija Petrović, Lana Novković, Petar Babić, Stefan Spasić i Andreja Marković

.

Petar Babić daje izjavu za SOS kanal. U tekstu ispod pročitajte njegove utiske.

   Zovem se Petar Babić, imam 13 godina i braon pojas (1. Kyu). Kyokushin sam počeo da treniram od svoje 7. godine u Vrčinu po nagovoru svojih roditelja. Da zavolim Kyokushin zaslužan je moj trener Velimir Velja Matijević sa kojim se družim od prvog dana od kako sam obukao kimono. Moji takmičarski rezultati su :  Prvak Beograda, drugo mesto na internacionlanom takmičenju za pionire, drugo mesto na prvenstvu Srbije 2009., treće mesto na turniru “Branislav Branko Vasiljević”, drugo mesto na IX Večeri borilačkih veština.

   Za odluku da odem na Uchi deshi seminar bila je odlučujuća preporuka mog trenera. Rekao nam je da će mo  steći nova iskustva, ovladati bolje tehnikom, ojačati svoje psihofizičke sposobnosti i upoznati neke nove drugove, a možda i prijatelje za ceo život.

   Prvog dana smo imali samo večernji trening koji je vodio Sensei Žarko Petković Irac. Ostalih dana smo imali po dva treninga dnevno od kojih je većinu održao Sempai Dmitriy Nikiforov. Pored njega po jedan trening su nam održali Sempai Miloš Stanković, Sempai Ivan Marušić, Sempai Milan Perić i Marina Vuković. Treninzi su bili veoma naporni, trajali su 1,5 – 2 sata. Dan je počinjao trčanjem u  7,30 od oko 3 kilometra. Na jutarnjim treninzima od 8 časova kod Sempai Dmitriya Nikiforova, rađena je osnovna tehnika (kihon). Na večernjim treninzima od 19 časova radila se borbena tehnika, vežbe snage i sparinzi. Posle jutarnjih treninga imali smo uobičajene dnevne aktivnosti na sređivanju Dojoa, a zatim kratak odmor. Svakog dana u 12 časova imali smo razgovore sa našim šampionima i trenerima ili teoretska predavanja. Daniel Milićević, Marina Vuković, Duško Basrak kao i  Sempai Dmitriy Nikiforov pričali su nam kako su počeli da treniraju Kyokushin, o svojim trenerima, treninzima i koje su uspehe postigli. Svako od njih je ljubazno odgovarao na sva pitanja koja smo imali da im postavimo. Moj trener Velimir Velja Matijević nam je održao dva teoretska predavanja na kojima nam je pričao o zvanjima i hijerarhiji u Kyokushinu, udarnim površinama i životu Masutacu Oyame. Posle ručka sve do 19 časova imali smo slobodne aktivnosti. Vreme između predavanja i treninga koristili smo na različite načine: odmor (spavanje), igrice Play Station, lako sparingovanje, vežbanje u teretani u okviru Dojoa itd. Ja lično, sam slobodno vreme koristio za vežbanje tehnike koju nisam dobro savladao na prethodnim treninzima i za opuštanje, na već pomenutim igricama.

Na kraju mogu da kažem da je za mene ovo bilo jedno veliko iskustvo koje ću pamtiti ceo život, pre svega zato što je prvo ovakve vrste i što je bilo neponovljivo. Želeo bih da se zahvalim svom treneru što je uticao na mene da učestvujem na Uchi deshiu. Mogu reći da sam naučio puno toga u smislu tehnike, izdržljivosti i kondicije i da je ovo samo jedan korak dalje u mojoj karijeri.

Osu!

.


Andreja Marković daje izjavu za SOS kanal. U tekstu ispod pročitajte njegove utiske.

.

Zovem se Andreja Marković i imam 16 godina. Kyokushin treniram godinu dana, a nedavno sam položio za 8. Kyu. Kao i prošle godine i ove je Kyokushinkai Savez Srbije organizovao Uchi deshi program - život u Dojo-u. Trener mi je preporučio da idem i steknem nova znanja i iskustva. Pogledao sam na blogu kluba utiske klupske drugarice Marije Petrović sa prošlogodišnjeg Uchi deshija, zainteresovalo me je, i bez mnogo razmišljanja odlučio sam da idem.

Program se sastojao iz treninga i teoretskih predavanja, a učenici su bili dužni i da održavaju higijenu u Dojo-u. Mesto za spavanje je bio tatami, što je ponekad znalo da bude jako teško, ali ipak sam izdržao tih sedam dana. Prvi trening je održao Sensei Žarko Petković uz asistenciju Sempai Dmitriy Nikiforova koji nam je održao najviše treninga, uglavnom jutarnjih. Na njima smo trčali 20 minuta, a zatim radili Kihon i dosta vežbi snage. Treninzi su bili naporni, trajali su po sat i po, nekad i dva. Nakon jutarnjih treninga, održavana su teoretska predavanja, za koja sam mislio da će biti veoma dosadna. Ali, tu sam naučio mnogo stvari vezanih za Karate, borilačke veštine uopšte, a bilo je i predavanja o pravilima ponašanja i ishrani. Predavanja su održali Danijel Milićević, Velimir Matijević, Duško Basrak, Marina Vuković, i drugi. Pored Dmitriya Nikoforova, koji je držao Kihon trening i dosta kondicionih vežbi, bilo je i borbenih treninga, koje su održali Miloš Stanković, Ivan Marušić, Aleksandar Dončić i Milan Perić. Jedan Kihon trening nam je držala i Marina Vuković. Svi treneri su bili dobri, ali nekako bih izdvojio Ivana Marušića i njegov trening.

Stekao sam nova i različita iskustva koja ću moći da primenjujem kasnije u svom klubu. Trudio sam se koliko god mogu da održavam higijenu, što u suštini i nije bilo toliko teško. Imali smo tri obroka dnevno koji su bili na zavidnom nivou. Druženje je bilo u redu i meni se Uchi deshi svideo jer sam stekao nova iskustva i prijateljstva. Nadam se da ću i sledeće godine biti u mogućnosti da idem, jer mi je ovo iskustvo jako prijalo, i mislim da ću ga uvek pamtiti.

Osu!

.

Video klip napravljen od inserata sa prvog treninga.


.

Na ovom video klipu možete videti sve učesnike prilikom uručenja priznanja o završenom programu.


.

Članovi Kyokushinkai kluba Crveni zmaj sa priznanjima o završenom programu. Stoje : Marija Petrović, Velimir Velja Matijević, Rajko Pačarek koji drži i priznanje Lane Novković koja je bila opravdano odsutna. Kleče : Stefan Spasić, Petar Babić, Andreja Marković i Stefan Briševac.

.
Najmlađi su za ovakav podvig imali podršku roditelja.

.
Za kraj zajednička slika svih učesnika. U sredini je Sensei Žarko Petković Irac i moja malenkost.

.

1 коментар: