PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 31. јануар 2010.

UKUS BANZOVOG MAČA

Matajuro Yagyu je bio sin čuvenog mačevaoca. Otac ga se, verujući da je sinovljev rad bio isuviše prosečan da bi dostigao majstorstvo, odrekao.
Tako Matajuro otiđe na planinu Futara i tamo pronađe čuvenog mačevaoca Banzoa. Ali Banzo potvrdi očevu ocenu. “Želiš da učiš mačevanje pod mojim rukovodstvom?”, upita Banzo. “Ti ne ispunjavaš zahteve!”
“Ali kada bih naporno radio, koliko bi mi godina trebalo da postanem majstor?”, navaljivaše mladić.
“Ostatak života”, odgovori Banzo.
“Toliko ne mogu da čekam”, objasni Matajuro. “Rado ću proći kroz sve poteškoće, samo ako bi me ti učio. Ako postanem tvoj verni sluga, koliko bi to moglo trajati?”
“O možda deset godina”, popusti Banzo.
“Otac mi je star i uskoro ću morati da se brinem o njemu”, nastavi Matajuro. “Ako bih radio daleko napornije, koliko bi mi vremena trebalo?”
“O možda trideset godina”, reče Banzo.
“Kako to?”, upita Matajuro. “Prvo kažeš deset, a sada trideset godina. Podneću sve poteškoće da postanem majstor ove umetnosti u najkraćem roku!”
“Epa”, reče Banzo, “u tom slučaju ćeš morati da ostaneš kod mene sedamdeset godina. Čovek koji žuri kao ti da postigne rezultat, retko kada brzo uči.”
“U redu”, složi se mladić, najzad shvativši da je bio prekoren zbog svoje nestrpljivosti. “Slažem se.”
Matajuru beše rečeno da nikada ne govori o mačevanju i da nikada ni ne dodirne mač. Kuvao je svome Učitelju, prao sudove, spremao mu krevet, čistio dvorište, uređivao vrt, bez i jedne reči o mačevanju. Prođoše tri godine. Matajuro je još uvek radio isto. Bio je tužan misleći na svoju budućnost. Još nije ni počeo da izučava umetnost kojoj je posvetio život.
Ali jednog dana Banzo mu se prikrade iza leđa i prestravi ga udarivši ga drvenim mačem.
Sledećeg dana, dok Matajuro kuvaše pirinač, Banzo opet neočekivano iskoči pred njega.
Posle ovoga, Matajuro je morao i dan i noć da se brani od neočekivanih napada. Ni trenutak u danu ne bi prošao, a da nije morao da misli na ukus Banzovog mača.
Učio je tako brzo da je izazivao osmehe ne licu svog Učitelja.
Matajuro postade najveći mačevalac u zemlji.


Priča preuzeta sa : http://tvorac-grada.com/knjige/zen/ukus.html
Slika preuzeta sa : http://www.bytheblade.net/practice.shtml

Нема коментара:

Постави коментар