PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


субота, 5. новембар 2011.

VRLINA SUZDRŽANOSTI

.
Fotografija samuraja


U Itoman selu koje je bilo pod japanskom dominacijom živeo je trgovac, koji je zapao u materijalne poteškoće. Da bi se izvukao iz takve situacije, pozajmio je veliku sumu novca od samuraja, ratnika Satsuma klana. Došlo je vreme da se vrati pozajmljeni novac a trgovac nije bio u stanju da to učini. Kada je u dogovoreno vreme samuraj došao po svoj novac, trgovac mu je rekao da nije u mogućnosti da mu dâ tada i zamolio ga da mu produži rok. Na to se samuraj strašno razbesneo i potegao mač da saseče trgovca. Trgovac, i ako uplašen, odlučio je da hrabro umre. Ipak sećajući se stare mudre poslovice "kada ljutnja naraste, pametan čovek drži pesnice dole", odlučio je da mudro razgovara sa samurajem, umesto da se brani, dižući ruke na ratnika.
Mirnoćom onoga koji je spreman da umre, trgovac je samuraju ispričao mudru staru poslovicu, ukazujući mu na to da bi i on trebao da je sledi.. Ratnik, koji je bio dobar čovek, kontrolišući se, mirno ga je saslušao, izvinio mu se i odredio novi datum za vraćanje novca.
Kada je kasno noću samuraj stigao svojoj kući, naišao je na neočekivano iznenađenje. Njegova žena je spavala sa nepoznatim muškarcem u njihovoj bračnoj postelji. Samuraj poteže mač da kazni neverstvo svoje žene, ali se u trenutku seti poslovice koju mu je rekao trgovac i vrati mač u korice. Njegovo kretanje probudilo je dve prilike i on u nepoznatom muškarcu prepozna svoju majku. Ona se te večeri vešto prerušila u muškarca, da bi zaštitila sinovljevu ženu, dok je on bio na putu. Samuraj videvši to, kleknu na kolena, zahvaljujući se u sebi trgovcu na poslovici, koja ga je spasila od ubistva njegove žene i majke.
Kada je došlo vreme vraćanja pozajmice, samuraj je otišao u posetu trgovcu u selo Itoman. Ispričao je šta mu se desilo i odbio da primi novac koji mu je trgovac dugovao, jer mu je mudra poslovica spasla porodicu.



Izvor : 
Put u napredni karate
Borislav Vujić
Beograd, 1984.
strana 113

Slika preuzeta sa :


1 коментар: