PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


понедељак, 16. март 2015.

SHIHAN RYU NARUSHIMA




Ryu Narushima je rođen 5. septembra 1968. godine u japanskom gradu Toyama. Njegovo ime na japanskom doslovno znači “Zmaj”. Karate je izabrao za životni put. Na tom putu je sa uspehom dokazao da je vredan svoga imena. 

Za sportsku karijeru Ryu Narishime presudnu ulogu odigralo je učešće na regionalnom takmičenju Japana održanom 1993. godine. Pobeda osvojena Ippon-om odagnala je svu njegovu nesigurnost i sumnju ustupivši mesto verovanju da može postići zapaženi rezultat u svetskim razmerama. 1994. godine na Otvorenom kategorijskom prvenstvu Japana zauzima 2. mesto da bi se sledeće godine na istom tom takmičenju popeo na pobednički tron. 

Nakon uspeha na Otvorenom prvenstvu Japana u težinskim kategorijama 1995. godine, Ryu Narushima je izabran u japanski tim za učešće na Šestom Otvorenom svetskom prvenstvu u karateu koje se održalo iste godine. Hendikepiran zbog hronične povrede zgloba kuka ipak je uspeo da prikaže sjajnu tehniku. Večinu dobijenih borbi završio je Ippon-om obarajući protivnike visokim kružnim udarcem noge – jodan mawashi geri. Spektakularni nokauti doprineli su da dobije nagradu za najbolju tehniku. Drugog dana takmičenja susreo se sa borcem iz Australije Garry O'Neill-om. Sudbina je htela da suprotstavi u borbi dva takmičara koja su oba poznata po najvišem nivou izvođenja tehnike. Izvanredna borba sa produžecima završena je nerešeno. Za pobednika je proglašen Garry O'Neill na osnovu broja polomljenih dasaka. 

Na sledećem Otvorenom svetskom prvenstvu održanom 1999. godine Ryu Narushima postiže svoj najbolji sportski rezultat. Ostaje u takmičenju do kraja i u finalnom delu osvaja odlično 8-mo mesto. Njegov uspon prema vrhu zaustavio je niko drugi nego budući svetski prvak Francisco Filho. I pored znaćajne razlike u fizićkoj građi, Brazilac je pobedu slavio sudijskom odlukom. Činjenica da je nizak i sitne građe, motivisala je Ryu Narushimu da trenira naporno uz potpunu koncentraciju. Za nedelju dana imao bi 20 treninga, što svoje pripreme , što kao instruktor. Svako jutro vežbao je Kihon 40 minuta. Svaki pkret ponavljao je po 200 puta. 

Ryu Narushima smatra da je za borce takmićare trening sa tegovima potreban. Bez takavog treninga se jednostavno ne može pobediti u borbi sa suparnikom slićnih sposobnosti jer će nedostajati snage. Međutim, za one koji nemaju visoki nivo izvođenja karate tehnike, trening sa tegovima ne može biti od presudne koristi. Posedovati veliku fizičku snagu, a biti nedovoljno tehnički pripremljen, neće dovesti do znaćajnih rezultata. Zanesenost preteranim treningom sa tegovima uvećava mišićnu masu što može dovesti do gubitka brzine i sprečiti telo da pravilno funkcioniše. Za postizanje vrhunskih rezultata potrebno je razumevanje i prava mera vežbanja sa tegovima što dolazi sa iskustvom. 

Ryu Narushimu je Međunarodna Karate Organizacija Kyokushinkaikan svrstala među 15 najboljih boraca Japana svih vremena. Ne samo da je bio takmičar sa vrhunskom tehnikom, već je zabeležio veći broj nokauta nego većina teškaša. Zbog toga su mu opravdano dali nadimak "Ichigeki" (Jedan udarac). Karate nema smisla, osim ako ne postoji nokaut jednim udarcem - “Ichigeki”. Naravno, ne može se protivnik nokautirati bukvalno jednim udarcem, mada se i to povremeno desi na borilištu. Opcija je da se kombinacija udaraca završi nokaut udarcem. Da bi se to postiglo udarac mora biti iznenadan, jak i brz uz korištenje energije celoga tela. Ryu Narushima smatra da pažnju treba usmeriti na obrnutom pokretu, bilo da su u pitanju dva udarca rukama ili kombinacija ruke – noge ili noge – ruke. Svaki udarac treba izvesti sa sto posto snage uz maksimalnu rotaciju tela, kukova i ruke, a zatim izvesti rotaciju u suprotnom smeru za drugi udarac. 

Ryu Narushima je levak. Međutim, umesto da mu je desna strana tela isturena napred u gardu, on je uvežbao da to bude jaća strana - leva. Posledica toga je to da je večinu nokauta izveo levom nogom ili levom rukom. Favorit tehnika mu je bila Mawashi geri jodan koju je izvodi najkraćom putanjom prema gore, da bi u najvišoj tačci putanja prešla u horizontalnu ravan. 

Ryu Narushima je unapređen u zvanje Shihan. U okviru Međunarodne Karate Organizacije podućava studente kyokushin karateu. 


Ryu Narushima tournament history: 

11th All Japan Weight Category Championships 1994 – 2nd Place (Lost to Kou Tanigawa) 

12th All Japan Weight Category Championships 1995 (IKO-1) – 1st Place (Defeated Takeshi Fukuda) 

6th World Open Tournament 1995 (IKO-1) – Final 32 (Lost to Gary O’Neill), Technical Award Winner 

13th All Japan Weight Category Championships 1996 (IKO-1) – 1st Place (Defeated Takeshi Fukuda) 

1st World Weight Category Championships 1997 (IKO-1) – 3rd Place (Lost to Piotr Sawicki/Defeated Yevgeny Prokhorov) 

16th All Japan Weight Category Championships 1999 (IKO-1) – 1st Place (Defeated Koji Yasuda) 

7th World Open Tournament 1999 (IKO-1) – 8th Place (Lost to Francisco Filho), Technical Award Winner


 

























Literatura : 

Slika preuzeta sa : 



KYOKUSHIN LEGENDE

Нема коментара:

Постави коментар