PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


понедељак, 5. октобар 2015.

SRPSKI JUNACI

Kao dečak sam sa oduševljenjem upijao filmove i priče o samurajima diveći se njihovim karakternim crtama i podvizima. Interesovanje za borilačke veštine Japana odvelo me je do džudo kluba Partizan gde sam prvi put obukao kimono koji smo dobijali pre, a vraćali posle završetka treninga. Kasnije me je privukao karate i do danas sam aktivno u njemu. Za mene je karate jedan od puteva bez kraja koji vode ka napretku ličnosti. Biti bolji od jučerašnjeg sebe zahteva naporno lično zalaganje koje je olakšano ako sredina prepoznaje, ceni i poštuje prave vrednosti. Japansko društvo je sistem vrednosti zasnovao na bushido-u koji je nepisani kodeks ponašanja samuraja. Generacije japanaca odrastalo je slušajući priče o ratnicima koje su veličale odanost, čast, hrabrost, istrajnost, skromnost, posvećenost, žrtvovanje, milosrđe,….

U kontekstu ovoga što sam napisao zapitaću se šta se sa nama kao narodom dešavalo?

Našom zemljom su prolazili mnogi osvajači. Narod je časno branio slobodu borbom u kojoj su se isticali ratnici čiji junački podvizi nisu zaostajali za podvizima samuraja. Njihova hrabrost i pozitivne karakterne osobine su bile cenjene i poštovane. U nameri da se generacije koje dolaze vaspitavaju na njihovim primerima narod je ispevao pesme koje su se prenosile sa kolena na koleno. One neguju slobodarski duh i hrabre da se za slobodu i pravdu žrtvuje. Na takvoj tradiciji nastale su srpske vojne jedinice čiji su vojnici i vojskovođe na elitnim stranim visokim vojnim školama predmet proučavanja.
Iz nekog razloga koji je zdravom razumu nerazumljiv, u našem društvu je došlo do sunovrata sistema vrednosti. Ratnici, junaci koji su generacijama u nazad bili svetli primer i uzori ponašanja vrlo, vrlo retko se pominju. O njima dedovi više ne pričaju svojim unucima. Na našu sramotu današnje generacije, zahvaljujući žutoj štampi, dive se “junacima” iz kriminalnog miljea.


Ovim odeljkom bloga želim da praktikanti borilačkih veština pored napretka u fizičkom smislu ostvare napredak u pozitivnoj promeni ličnosti učeći o odanosti, časti, hrabrosti, istrajnosti, skromnosti, posvećenosti, žrtvovanju, milosrđu,…. na primerima ratnika-junaka sa ovih prostora čuvajući ih tako od zaborava.



Slika preuzeta sa sajta novina Kurir


SRPSKI RATNICI JUNACI

1 коментар:

  1. Poštovani Velimire Matijeviću!

    Svaka čast!

    Vaša predanost i posvećenost na Putu znanja i saznanja me izazvala da Vam se obratim - samo napred, kako na Putu borilačkih veština tako i na Putu Srb(p)skih ratnika da se ne zaborave.
    Imam i jednu sugestiju da se ne zaboravi i naš najveći srbski vojvoda Živojin Mišić.

    Želim VAM svako dobro i puno uspeha KYOKUSHINKAI KLUBU "CRVENI ZMAJ".

    S poštovanjem!
    Radoš Savić - Đinđer

    ОдговориИзбриши