PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


четвртак, 8. октобар 2009.

DVOBOJ



Tajima Kozo-a, majstora Chado-a (ceremonijalno pripremanje čaja), izazvao je bez pravog razloga na dvoboj bahati, bespoštedni ronin ubeđen da će lako pobediti. Majstor nije mogao odbiti dvoboj bez da izgubi čast, te prihvati izazov i ako svestan da zbog ne poznavanja veštine mačevanja to znači njegovu sigurnu smrt.
Ne želeći da sramno izgubi život zamoli komšiju, majstora mačevanja, da ga poduči osnovnim potezima kako bi umro na dostojanstven način.
“Tvoje namere su hvale vredne i rado ću ti pomoći. Pre toga ljubazno bih te zamolio da mi pripremiš šolju čaja.” Reče mu majstor mačevanja.
Tajima je bio oduševljen što mu se pružila prilika da vežba svoju veštinu, verovatno posljednji put, te odmah pristade. Potpuno zaokupljen ceremonijom pripreme čaja zaboravio je šta ga čeka. Majstor mačevanja ga je iznenađeno posmatrao zadivljen smirenošću kojom je pripremao čaj u tako teškom trenutku.
“Nema potrebe da te učim kako da umreš”, rekao mu je kada je čaj bio gotov. “Tvoja moć koncentracije je tolika da se možeš suočiti s bilo kojim majstorom mačevanja. Kada kucne čas dvoboja i ronin stane ispred tebe, zamisli da se pripremaš da napraviš gostu čaj. Uljudno ga pozdravi. Skini ogrtač, pažljivo ga složi i stavi lepezu na vrh, baš kao što si i sada uradio. Tada izvuci svoju katanu i podigni je iznad glave, spreman da zamahneš kada protivnik napadne i budi koncentrisan samo na to."
Tajima mu zahvali na savetu i uputi se na dogovoreno mesto za borbu. Kada se ronin pojavio najljubaznije ga je pozdravio. Ne pridajući mu više pažnju sledio je uputstvo majstora i potpuno se udubio u misao kao da se sprema da pripremi čaj prijatelju. Skinuo je ogrtač sa sebe, pažljivo ga složio da se ne izgužva i preko njega položio lepezu. Tada se okreno prema roninu, izvadio mač i visoko ga podigao iznad glave. Smirenost je zračila iz njega.
Ronin pred sobom vide osobu sasvim drugačiju od one koju je izazvao na dvoboj, osobu bez straha i slabosti, čvrstu kao stena. Uplašen izgubi volju za borbom, odbaci mač od sebe i baci se na zemlju tražeći od Tajime oproštaj za svoje ponašanje.

2 коментара: