PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


субота, 1. фебруар 2014.

UČITELJ YAGYU TAJIMA NO KAMI


Učitelj Jagju Tađima no kami držao je dva majmuna kao kućne ljubimce. Njima je bilo dopušteno da posmatraju kako njegovi učenici treniraju. S obzirom da su po prirodi krajnje skloni da imitiraju, a takođe vole igru, oni su očigledno naučili da rukuju mačem i da učestvuju u takmičenju. Na neki način postali su stručnjaci u tome. Kada je jedan ronin koji je bio prijatelj s gospodarem izrazio želju da okuša svoje kopljarstvo sa njim, gospodar mu predloži da ga prvo isproba s jednim od njegovih majmuna. Ronina to jako uvredi, jer on pomisli da je ponižen. Kad su bili spremni za borbu, majmun sa šinaijem a ronin sa kopljem, ovaj drugi nauman da obori životinju jednim udarcem, žestoko baci svoje koplje na nju. Međutim, okretno se izmakavši, majmun priđe roninu i zada mu udarac. Ronin onda uhvati koplje u odbrambenom stavu, ali od toga ne beše nikakve koristi jer majmun skoči na dršku od koplja. Kopljanik morade da prizna svoj poraz.


Kad on, sav crven od stida, priđe Tađima no kamiju, gospodar primeti: "Od samog početka bio sam uveren u tvoju nesposobnost da se suprotstaviš tom majmunu".

Ronin je posle toga prestao da posećuje gospodara. Prošlo je oko pola godine. A onda, izražavajući želju da se još jednom suoči s majmunom, on se ponovo pojavi pred gospodara. Gospodar je ovog puta primetio da mu majmun više ne može biti ravan protivnik, pa je odbio da mu usliši molbu. Međutim, kako je ronin bio uporan, majmuna ipak dovedoše. Čim su stali jedan naspram drugog, spremni za borbu, majmun odbaci svoje oružje i otrča vrišteći. Tađima no kami zaključi: "Nisam li bio u pravu?Kasnije je preporučio ovog ronina da služi jednom njegovom prijatelju.



Tekst preuzet iz knjige
ZEN I SAMURAJI
Dajsec T. Suzuki
Prevod Dejan M. Marković
IP Svetovi / Novi Sad, 1992.

Slika je deo veće slike sa adrese





Нема коментара:

Постави коментар