.

.

.

MI VOLIMO IZAZOVE!

SA NAMA ĆETE POMERITI

SVOJE GRANICE I CILJEVE.

OSU!

.

.

adresa : Beograd, SC Vračar, Sjenička 1 kontakt telefon : 064 / 319 78 79

mail adresa :
karatecrvenizmaj@gmail.com termini treninga : ponedeljak, sreda, petak od 21,30

operativni trener kjokušinkaia

Velimir Velja Matijević

PRIJATELJ KLUBA TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, 11077 Beograd, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvoсубота, 14. март 2015.

MEGDAN NA VODOPADU
Uzbuđena gomila je obrazovala široki polukrug. Borilište je u svom središtu bilo omeđeno učenicima Jagju Rjua i vodopadom.
„Kad god budeš spreman!“, povika Araki. Učtivo se naklonio protivniku, kao što su običaji nalagali.
Džek mu je uzvratio naklon. Potisnuo je sve misli o Kazukiju. Araki je polako i precizno isukao katanu. Šizu oštrica se zablistala na suncu, kao kap tečnog metala.
Pokolebao se kad je shvatio da će se tući protiv sopstvenog oružja. Tek sad je spoznao strahovitu moć tih mačeva. Činilo mu se da je pobeda sadržana u samom čeliku. Znao je da je poraz samo jedan ubod daleko.
Duboko je udahnuo da bi se smirio. Isukao je oba Roninova mača. Jednim tečnim pokretom je podigao katanu ka nebu i položio kraći vakizaši preko grudi. Podsetio je sebe da je neophodno da pusti prvu krv. Ogrebotina ili posekotina biće dovoljne za pobedu u mačevalačkom ogledanju.
Arakiju se nije žurilo. Lagano je kružio oko Džeka koji ga je pratio u stopu. Pazio je da mu protivnik ne priđe bliže od dužine mača. Znao je da Araki ocenjuje njegovo umeće na osnovu rada nogu. Samuraj je stao u bočni položaj. Spustio je katanu nisko i sakrio oštricu iza tela. Na taj način je otežao protivniku da predvidi pravac napada.
Iznenada je iskoračio prednjom nogom.
Džek je odskočio unazad. Zamahnuo je da bi se odbranio od napada.
No, napad je izostao.
„Nervozan si?“, nasmejao se Araki. Ponovo je kružio kao soko oko plena.
Džek je ćutao. Samuraj se poigravao s njim, ali mu on neće pružiti zadovoljstvo odgovora. Strpljivo će čekati da protivnik povuče prvi potez.
Vrh Arakijevog mača je sunuo nagore. Uhvatio je i odrazio zrak sunca. Sev je na trenutak oslepeo Džeka. Čuo je zvižduk čelika, koji je hitao ka njemu. Pozvao se na obuku u borbi naslepo, kod senseja Kanoa. Proračunao je putanju mača i zaustavio oštricu, zadnjim delom vakizašija. Zatim se uklonio iz opasne zone.
Gomila je razočarano uzdahnula.
Araki ga je pažljivo posmatrao. Bio je zapanjen i razgnevljen činjenicom da mu prvi napad nije doneo pobedu.
„Mali broj preživi udarac lastavice“, hladno je prokomentarisao. „KJAAJJJ!“
Vrisnuo je i snažno zamahnuo preko Džekovih grudi. Mladi samuraj je skočio u stranu i odbio napad, uprkos strahovitoj snazi udarca. Pokušao je kontraubod u stomak, ali se Araki u poslednjem trenutku izvio i izmakao.
„Još manje njih preživi udarac groma“, nastavio je Araki. Trudio se da prikrije ozlojeđenost zbog još jednog neuspelog napada. „Kakvom veštinom ti raspolažeš, gajdžine?“
Spustio je gard da bi namamio Džeka. Ovaj je znao da je to zamka, ali i da neće dobiti bolju priliku. Munjevitom brzinom je zamahnuo vakizašijem ka samurajevoj glavi. Araki je krenuo da blokira udarac i otkrio levu stranu. Džek je izveo bod katanom i Araki shvati da je nadmudren. Panika mu je na trenutak sevnula u očima. Uspeo je da okrene oružje i zaustavi Džekovu katanu.
Našli su se u kratkotrajnoj pat-poziciji.
Povukao je oštricu duž Arakijevog mača. Pokušao je da je gurne u stranu i napadne srce... baš kao što ga je Masamoto učio... ali je Arakijeva katana počela da se diže i spušta kao talas, rasipajući silu uboda. Napad nije uspeo. Morao je da uzmakne kako ne bi završio na vrhu Arakijevog mača.
Samuraj se nacerio. „Veliki talas se sreo s kremenom i varnicom.“
Neki učenici Jagju Rjua su zatapšali. Araki je izvodio predstavu za svoje sledbenike. Stvarao je utisak da drži borbu pod kontrolom i da odlaže neminovni kraj da bi mučio protivnika. Džek je znao istinu. Samuraj je bio zabrinut zbog dva neba i zatečen protivnikovom mačevalačkom veštinom.
Nastavili su da se tuku. Hana ga je hrabrila, a Ronin nemo posmatrao. Gomila je bila izrazito jednostrana. Siktala je i bučala, posle svakog Džekovog uspešnog napada ili odbrane. Kazuki ga je mrko gledao, skrštenih ruku. Araki je glasno komentarisao svaku tehniku. Džek se nervirao zbog toga. Znao je da protivnik pokušava da iskaže superiornost i da vreba priliku za odlučni nasrtaj.
Dvoboj je bio sve intenzivniji. Džeku je srce divlje tuklo u grudima. Urlik vodopada se mešao s bubnjanjem u ušima. Umarao se. Znao je da svakog časa može načiniti grešku. Araki je bio tako precizan i besprekoran mačevalac da se Džek zalud trudio da pronađe način da ga pobedi. Povukao se pred naročito opasnim atakom i zagazio u reku.
Od svih elemenata, nindža treba da izabere vodu kao najbližeg saveznika...
Setio se učenja velikog majstora o pet krugova i o korišćenju prirode. Sagnuo se kad je Araki zamahnuo ka njemu.
Ni najjači ne mogu da joj se odupru... Može biti oružje za napad ili odbranu...
Povlačio se duž ivice vode. Pustio je da ga Araki goni. Protivnik je bio tehnički besprekoran mačevalac. Ako je i imao neku manu, to je bila krutost u pokretima.
Odlučio se da upotrebi znanje o krugu vode.
Namami neprijatelja u reku... Nateraj ga da se bori u vodi...
To je bila rizična strategija. Struja je mogla da ga odnese, baš kao i Arakija. Pretila je opasnost da izgubi ravnotežu i bućne u plićak. Obučavao se za borbu u vodi, s nindžama. Znao je da mora da spusti centar ravnoteže, da visoko i polako diže noge dok korača. Araki, s druge strane, nije bio savitljiv. Naći će se na negostoljubivom terenu, kad zagazi u vodu.
Ratnici su zagazili u reku. Gomila je pojurila napred. Učenici su izbili na obalu.
Potcenio je protivnika. Araki se pokazao opasnim i u vodi. Mačevi su se sudarali, dok su prilazili vodopadu. Struja je bivala sve snažnija i on se sve teže održavao na nogama. Hana i Ronin su ga posmatrali s narastajućom zabrinutošću.
„Lelujajući stubovi!“, povikala je Hana i pokazala iza njegovih leđa.
Osvrnuo se i opazio kamenje koje je virilo iz vode. Odmah je skočio na najbližu stenu. Araki nije želeo da protivnik stekne prednost višeg položaja. Popeo se na drugi kamen. Zamalo se nije okliznuo na klizavoj površini, ali je brzo povratio ravnotežu.
Džek je skočio na sledeći. Araki ga je sledio. Borili su se i skakali po neravnom kamenju, gotovo na samoj ivici vodopada. Araki je odbio Džekov napad. Odgovorio je iznenađnim, dijagonalnim zamahom. Džek je mogao da ga izbegne samo na jedan način, da se savije preko ivice ponora. Činilo se da jedva održava ravnotežu i da će ga i najslabiji udar povetarca baciti u bezdan.
Pronađi centar.
Araki je hteo da stavi tačku na mačevalačko ogledanje. Gomila je urlala:
„Ubij ga! Ubij ga! Ubij ga!“
„Vreme je da okončamo dvoboj“, obznanio je Araki i podigao mač. „Izvešću nebesa krunišu zemlju.“
„Složili smo se da ćemo se zadovoljiti prvom krvlju“, prostenjao je Džek, koji se još lelujao na ivici.
„Dogovorili smo se dok još nisam znao da si gajdžin samuraj“ odvrati Araki, sa zlobnim osmehom. „Ući ću u istoriju kao čovek koji ti je odrubio glavu!“
Oštrica se spuštala kao giljotina ka Džekovom vratu. U tom trenutku se ispravio i skočio na susedni kamen. Mač je promašio. Araki je, u želji da obezglavi Džeka, preterano snažno zamahnuo. Pao je napred a Džek je zavukao mač ispod Arakijevog obija. Zadržao ga je, pre no što je sasvim izgubio ravnotežu.
Visio je na ivici i posmatrao vodeni bezdan očima raširenim od užasa.
„A to je bila Pijana pesnica“, reče Džek. „Udari kad izgledaš najranjivije.“
Crvenilo se probijalo kroz Arakijev kimono, na mestu na kom ga je Džek posekao.
„Verujem da je to prva krv“, napomenu Džek.
„Nikako“, zareža Araki, uprkos krajnje opasnom položaju.
Pokušao je da se uspravi. Obi se klizao po katani. Čuli su zlokobno cepanje tkanine. Arakijeva sudbina je doslovce počivala na oštrici mača.
„Meni to izgleda kao prva krv“ pribrano će Džek, dok je okamenjeni Araki visio nad vodopadom. „Biće najbolje da izvadim oštricu, da bih je bolje pogledao, ako ti nisi siguran.“
„Ne! Da! Hoću reći... Slažem se, slažem se! Prva krv je pala! Pobedio si!“, povikao je Araki kad je obi počeo ponovo da se cepa.
Džek je uhvatio samuraja za okovratnik. Povukao ga je u sigurnost. Araki je drhtao od besa. Načas je izgledalo da će nastaviti borbu. Samurajski kod bušido obavezivao ga je na poštovanje date reči. Vratio je mač u korice i stao na drugi kamen. Postiđeno je pognuo glavu.Tekst i slika preuzeti iz knjige Krisa Bredforda:

MLADI SAMURAJ
Krug vode

postavljene na adresi:Нема коментара:

Постави коментар