PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


понедељак, 5. август 2013.

SHIHAN HAJIME KAZUMI




Hajime Kazumi je rodjen 14. decembra 1971. godine u gradu Kawasaki, Japan. Visok je 180 cm i težak 96 kg (podatak o težini je pretpostavljam sa kraja njegove takmičarske karijere). Jedan je od poslednjih japanskih boraca sa najviše osvojenih trofeja iz perioda pre nego što su borci ostatka sveta krenuli u osvajanje najprestižnijih titula u kyokushinu.

Njegov jednostavan stil borbe, baziran na snažnim udarcima rukama u kombinaciji sa niskim udarcima nogom, omogučio mu je da se već sa dvadeset godina probije na sam vrh, među najbolje kyokushin borce sveta. Efikasnost koju je postigao u borbama u kojima nisu bili dominantni atraktivni visoki nožni udarci karakteristični za kyokushin, omogučila mu je da niz godina osvaja samo prva i druga mesta na značajnim svetskim turnirima. Značajan uticaj na njegovo borenje imalo je vežbanje u koje je ubacio treninge kineskog kung fu stila Taiki-ken. Taiki-ken se smatra za jedan od najačih svetskih stilova realne borbe koji je zbog svoje primenjivosti izvršio uticaj i na druge stilove među kojima je i kyokushin.

Hajime Kazumi je uspeo da bude na šest Svejapanskih Otvorenih Karate Turnira učesnik u finalnim borbama. Pet puta je osvajao šampionsku titulu (tri godine za redom) i tako premašio rekord u osvajanju šampionskih titula koji je pre njega pripadao Keiji Senpaiu sa ukupno četiri pobede.

Hajime kazumi je dva puta bio učesnik finalnih mečeva na Svetskom Otvorenom Karate Prvenstvu 1995. i 1999. godine. Oba puta je izgubio na poene. Godine 2001. osvaja u Osaki titulu svetskog prvaka u super teškoj kategoriji. Sledeće godine osvaja pvo mesto na Svejapanskom Otvorenom Karate Prvenstvu. Posle ovako sjajnih rezultata mnogi su ga videli na mestu prvaka sveta na narednom Svetskom Otvorenom Karate Prvenstvu 2003. godine. Međutim 24. novembra 2002. godine Kazumi zvanično napušta IKO1 i takmičenja. Tada pristupa novoj organizaciji, Kyokushin-Kan (IKO6 / KKI), na čelu sa Hatsuo Royamom i njegovim instruktorom Tsuyoshi Hiroshigeom. Kao razlog ove odluke naveo je želju da upozna karate izvan takmičenja i da nastavi da se bavi “pravim Budo karateom”. Kasnije napušta i tu organizaciju i postaje lider nezavisne grupe dojoa koji deluju na području Tokija.





TAKMIČARSKI REZULTATI :

24th All Japan Open Karate Tournament 1992
– Drugo mesto, u finalu izgubio od Yoshihiro Tamure




25th All Japan Open Karate Tournament 1993
– Prvo mesto, u finalnoj borbi  pobedio Yoshihiro Tamuru

26th All Japan Open Karate Tournament 1994
– Drugo mesto, u finalnoj borbi izgubio od to Kenji Yamakia

6th World Open Karate Tournament 1995
– Drugo mesto. Ovaj turnir je prošao u strahu japanaca od prelaska titule prvaka sveta po prvi put u ruke ne japanaca. Največa opasnost su im pretstavljali borci iz Brazila. Hajime Kazumi je taj kome mogu da zahvale što do toga nije i došlo. U četvrtfinalnoj borbi savladao je Glaube Feitozu, a zatim Fransisco Filhu u polufinalu posle nerešenog produžetka na razliku u težini. U finalnom meču izgubio je od svog zemljaka Kenji Yamakia.







28th All Japan Open Karate Tournament 1996
– Prvo mesto, u finalnoj borbi pobedio Garry O'Neilla

29th All Japan Open Karate Tournament 1997
– Prvo mesto, u finalnoj borbi pobedio Garry O'Neilla




1st World Team Cup 1998
– Prvo mesto, u finalu pobeđen tim iz Brazila

30th All Japan Open Karate Tournament 1998
– Prvo mesto, u finalnoj borbi pobedio Yoshihiro Tamuru

7th World Open Karate Tournament 1999
– Drugo mesto. I ovo, kao i prethodno 6-to Otvoreno Svetsko Karate Prvenstvo, proteklo je težnji brazilskih boraca da se domognu titule prvaka sveta. U polufinalnoj borbi Hajime Kazumi je uspeo da niskim udarcima nogom eliminiše Glaube Feitozu iz daljeg takmičenja. U finalnoj borbi koju porede sa dvobojem dva samuraja, susreo se sa Franciscom Filhom. Shvatajući važnost meča publika je burno reagovala prateći sa velikom pažnjom tok borbe. Posle regularnog vremena i produžetaka koji su se zvršili nerešenim rezultatom, meč je izgubio zbog toga što je  Filho predhodno u Tamashiwariu polomio ukupno 22 daske dok je Kazumi uspeo da polomi “samo” 19. To je bio istorijski događaj za kyokushin kada je Shihan Seiji Isobe proglasio Francisco Filhu za pobednika. Prvi put posle 24 godine održavanja Otvorenog Svetskog Karate Prvenstva šampionska titula pripala je nejapancu.




2nd World Weight Tournament 2001
– Prvo mesto. U polufinalu je pobedio Sergey Plekhanova iz Rusije brojnim udarcima po zadnjoj nozi. U finalnoj borbi je pobedio Atsushi Kadoia koji je u plufinalu bio bolji od Alexandera Pichkunova iz Rusije.

34th All Japan Open Karate Tournament 2002
– Prvo mestom u finalnoj borbi pobedio Hitoshi Kiyamu




Hajime Kazumia je 1995. godine u Honbu Dojou uspešno položio test borbu sa 100 ljudi (100 man kumite) koji se smatra krajnjom proverom fizičke i mentalne istrajnosti u borilačkim veštinama. Trajanje pojedinačne borbe je 1  minut i 30 sekundi, a ukupno trajanje testa bilo je 4 sata i 4 minuta, od 11 : 38 do 15 : 42. Efektivno trajanje borbi bilo je 3 sata, 20 minuta i 40 sekundi. Kazumi je ostvario 58 pobeda, 42 nerešena rezultata bez ijedne izgubljene borbe. Među pobedama su dve Ipponom, četrnaest Awase-Ipponom i četrdesetdve Wazariem.



U istoriji kyokushin karatea Hajime Kazumi upisan je velikim slovima među najbolje borce ikada. Iskustvo koje je stekao na turnirima posle završene takmičarske karijere preneo je na instruktorski rad, što je doprinelo da ga danas svrstavaju među najbolje instruktore borbene tehnike. Napisao je više knjiga i snimio više instrukcionih videa.

Sa Tatsuya Iwasakiem, Kazumi je autor Shinseki Real Karate Bible, priručnikom za pouku full-kontakt kumite (borbe) s popratnom DVD-u.
Link prema knjizi :





Knjige Hajime Kazumia možete naručiti na :


Na ovoj adresi možete prelistatii jednu od knjiga Hajime Kazumia :









Izvori korišćeni u izradi teksta :
http://www.fightingart.ca/students/vancup06a.htm                


Slike preuzete sa adresa :

slika 1

slika 2
http://sharifkarate.blogfa.com/            

slika 3
              
slika 4

         

KYOKUSHIN LEGENDE

Нема коментара:

Постави коментар