PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


уторак, 2. јул 2013.

OBI - KARATE POJAS



   Šta je karate pojas ili na japanskom Obi? Da li je to samo traka pamuka širine 4 do 5 cm, često presvučena satenom ili svilom, kojom se vezuje karate kimono da se ne bi otvarao ili tu postoji još nešto? Ovaj tekst, kao i tekst “UČENIČKI POJASEVI”, otkriće vam njegovu istoriju i simboliku značenja. Naučiće vas kako da saznate više o ličnosti neke osobe preko njegovog pojasa, boje, načina na koji ga vezuje i nosi, kao i odnosu koji ima prema njemu.

   Tokom dugog perioda od nastanka karatea koji se prema većini teoretičara dogodio početkom šestog veka (vidi tekst “BODIDARMA”), pa sve do početka dvadesetog veka praktičari nisu koristili raznobojne pojaseve. U školama borilačkih veština Kine i Japana na treninzima nije nošeno određeno odelo za vežbanje već je nošena tradicionalna nošnja u čijem sastavu je bio i pojas koji se vezivao oko struka. Poznate su priče po kojima su učenici na početku vežbanja vezivali beli pojas. Vremenom pod uticajem znoja, krvi i prljavštine polako je menjao boju u žučkastu, crvenkastu, smeđu i na kraju crnu. Vreme za koje bi beli pojas promenio boju u crno važilo je za period koji je bio potreban da učenik od početnika postane Majstor. Međutim stvarnost je bila drugačija. Ova priča kroz koju se obavezno provlačio i elemet folklora nije zasnovana na tradiciji borilačkih veština niti je u skladu sa osobinom naroda Japana da je vrlo osetljiv po pitanju čistoće. Škole je vodio samo jedan Učitelj, a svi ostali su bili njegovi učenici. Stepenovanje ili rangiranje nije postojalo pa samim tim ni raznobojni pojasevi.

  1907. godine Jigoro Kano je prvi put predstavio Judo gi – odelo za vežbanje judo-a koje je nastalo po uzoru na tradicionalni kimono koji su nosili seljaci, a koji je napravljen tako da ne sputava pokrete prilikom vežbanja. Čine ga donji deo Zubon - pantalone, gornji deo Uwagi – jakna i Obi - pojas. Materijal od kojeg se pravi je pamuk čija je prirodna boja prljavo bela, a stalnim pranjem postaje snežno bela. U početku su postojale samo dve boje pojasa koji su po izgledu bili slični današnjim : beli i crni. Naravno beli su nosili učenici, a crni majstori. Funakoshi Gichin, otac modernog karatea, po uzoru na Judo prihvata ideju o nošenju belog kimona koji je prilagođen zahtevima karatea – Karate gi. Takođe prihvata i podelu na učenička - Kyu i Majstorska - Dan zvanja. U početku rangiranje crnih pojaseva išlo je samo do petog Dana. Što se tiče učeničkih pojaseva uveden je pored belog i braon pojas kako bi se početnici razlikovali od naprednijih učenika koji su bili blizu majstorstva. Pedesetih godina prošlog veka Judo je iz Japana krenuo u osvajanje Evrope i Amerike. Tek tada počinju da se upotrebljavaju pojasevi različitih boja jer je primećeno da su učenici više motivisani za učenje i da brže napreduju kada se međusobno razlikuju po boji pojasa. Ovaj sistem rangiranja – pojaseva prihvaćen je i u   Karate-u. U kasnijem periodu razvoja doživeo je promene tako da se danas možemo sresti sa različitim sistemima rangiranja, to jest sa različitim bojama pojaseva. Ipak ono što je zajedničko za sve škole jeste da je u svima boja pojasa kod početnika bela, a boja pojasa prvog majstorskog zvanja – crna.

   U kulturi Istoka tačka tela koja se nalazi tri do četiri prsta ispod pupka predstavlja centar energetske moći koji Japanci nazivaju Hara. Svaki put kada vežemo pojas, čvor koji naparvimo treba da se poklopi sa tom tačkom i lagano da je pritiska. Ovim činom podsećamo sebe na važnost Hare jer svaka karate tehnika svoje polazište ima u donjem stomaku. Zato kada vidite karate praktičara koji vezuje pojas na način kao da je to vojnički opasač velika je verovatnoća da neshvata suštinu karatea. Na trenerima karatea je velika odgovornost da svojim učenicima objasne ovo, i slične stvari, kako bi karate sačuvao svoj duh i ne bi se utopio u savremene borilačke mix sportove.

   U borilačkim veštinama uobičajeno je da se Obi vezuje Koma-musubi čvorom – kvadratnim čvorom. Postoji više načina na koji se to izvodi. Na videu “KLUB CRVENI ZMAJ - HOW TO TIE KARATE BELT” prikazan je način na koji ja vezujem pojas - Obi.





Kako vezati karate pojas - Obi u slikama :








































   Početnici se sa pojasom susretnu neposredno pre prvog treninga. To prvo oblačenje kimona i vezivanje pojasa u novoj sredini može biti neprijatno iskustvo za osobe koje su po prirodi povučene i sramežljive. Moj predlog je da se oblačenje kimona i vezivanje pojasa uvažbaju ranije kod kuće kako bi se izbegao osećaj nelagodnosti u svlačionici. To će doprineti da se smirene glave pristupi prvim lekcijama Karate-a. Ako ipak dođete nespremni po tom pitanju u Klub slobodno zatražite pomoć. Svi stariji učenici su prošli istu situaciju i sigurno će vam sa puno razumevanja pokloniti odgovarajuću pažnju.  

   Dešava se da se Obi od znoja ukruti pa se onda odvezuje. To ne treba da vas brine jer će čestim vezivanjem omekšati (često vezivanje znači često trenirati). Upamtite da se Obi nikada ne pere. Znoj koji upije simbol je teškog duhovnog i fizičkog napora koji ulažete na treninzima. Za one koji su manje skloni simbolici i duhovnosti tu je i praktičan razlog : pranje će učiniti da boja vašeg Obi-ja izbledi.

   Kao učenik trebate da znate da se Obi starijih od vas po zvanju nikada ne uzima u ruke i da nikada ne smete dozvoliti da vaš Obi padne na pod niti da ga vučete po njemu.

   Za kraj zaključujem da Obi nije samo obojena traka sa kojim vezujete kimono. On otkriva koliko je fizičkog napora njen vlasnik uložio kroz treninge i koliko je napredovao u poboljšanju karakternih osobina. On je simbol karate duha onoga koji ga nosi i kao takvog treba ga poštovati.


Нема коментара:

Постави коментар