PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


среда, 12. март 2014.

UMETNOST LOMLJENJA



Pobeda uma nad materijom

Lomljenje gomile cigala golom rukom ili čelom jedna je od najspektakularnijih tehnika u borilačkim veštinama. Toliko spektakularna, da mnogi ljudi i ne veruju da je moguća! Neki idu u suprotnu krajnost, pa majstorima lomljenja pripisuju skoro nadprirodne moći.

Međutim, tehnike lomljenja nisu ni mađioničarski trikovi, niti su zasnovane na okultnim moćima. Veština lomljenja je zasnovana na poznavanju principa fizike i fiziologije. Ona je, pre svega rezultat dugotrajnog vežbanja, a ne nekakve mistične moći. Ona je takođe spoljašnji izraz unutrašnje sile koja se često naziva "ki". "Kigong" je jedna od grana borilačkih veština koja se bavi aktiviranjem te sile radi napada ili samoodbrane.

- Moč lomljenja cigala moguća je zahvaljujući energiji kija – tvrdi jedan od vodećih stručnjaka za kinesku veštinu lomljenja, Luis Lin. - To je istinski kigong. Lako lomljenje cigala nije cilj učenja borilačkih veština, ono je njegov prirodni deo.

Reč "ki" nije lako prevesti, a još teže je objasniti šta ona označava. Standardni prevod za "ki" je - energija, ali su "vitalna energija" ili "životna sila" verovatno bliži izvornom značenju te reči.

Prema tradicionalnom kineskom shvatanju, ki ispunjava čitavo telo (čak i čitav svemir), ali to nije fizička supstanca. Ki je istovremeno proizvod fizičkih i mentalnih procesa. Ki doprinosi zdravlju i dugovečnosti. Međutim, može da se iskoristi i za specifične ciljeve, kao što je lomljenje.

Tehnike lomljenja su moguče zato što su ljudske kosti 40 puta tvrđe nego beton. Ukoliko majstor izvede udarac dovoljno brzo, koncentrišući u njega dovoljno energije, cigla će biti izložena tolikoj sili da će pući. U tome nema ničeg misterioznog. Na ilustracijama se vidi koji su principi uključeni u lomljenje cigala. "Tehnike lomljenja" mogu se izraziti čak i matematičkim formulama.

Kako izbeći bol

Prema tradicionalnom kineskom verovanju, ki se istovremeno koristi radi koncentracije energije potrebne za tehnike lomljenja i za sprečavanje povreda. Savremena fizika i fiziologija u velikoj meri objašnjavaju zašto dolazi do lomljenja cigle, a ne ruke.

Ukoliko je lomljenje uspešno izvedeno, kontakt između ruke (ili glave, lakta, stopala itd.) i cigle ili daske, toliko je kratak da ne dolazi do «povratnog transfera» sile u ruku. Upravo je taj povratni transfer sile uzrok bola i povrede.

Ukoliko lomljenje nije uspešno izvedeno, sila udarca se apsorbuje u kostima, tetivama i mišićima, kao i u postolje ili tlo na kojem cigla stoji. Pravilan trening, masaža i upotreba kineskih biljnih lekova, pomaže učenicima da izbegnu bilo kakve neželjene posledice lomljenja. Ali, ruka pre svega mora da bude dovoljno uvežbana da bi izdržala "povratni efekat" energije.

Mnogi navodni stručnjaci nemaju dovoljno strpljenja, iskustva i znanja, koliko je potrebno za prave tehnike lomljenja. Oni, stoga, pribegavaju "mađioničarskim trikovima" i opsenarstvu kako bi uverili publiku da su slomili cigle ili daske. Pored toga, obično se i hvališu navodnim ekstravagantnim moćima, koje im daje njihov "kigong".

- Retko je moguće, a možda uopšte nije moguće, ograničiti se samo na upražnjavanje kigonga - smatra Luis Lin. - Kigong i lomljenje moraju da budu deo nekog šireg treninga.

Veliki deo veštine lomljenja zasniva se na znanju o tome kako slomiti određenu vrstu cigala ili dasaka, a ne samo na zadavanje što jačeg udarca. Neke cigle je nemoguće slomiti, bez obzira na veštinu lomljenja. Majstor mora da zna koji su predmeti lomljivi i pod kojim uslovima.

Površina na koju je položena cigla ili daska takođe utiče na to hoće li lomljenje biti uspešno. Ono mora da bude tvrda, inače će sila udarca proći kroz predmet, ne slomivši ga. Da bi bile uspešne, tehnikama lomljenja je potreban otpor.


ZAŠTO SE LOMI CIGLA...

1. Najveći deo sile prenosi se na ciglu u trenutku udarca. Pritom se gornja površina cigle sabija, dok se njen donji deo rasteže.
2. Ukoliko je sila udarca dovoljno jaka, donja površina puca na mestu gde je sila najveća. Linija pucanja «putuje» kroz ciglu prema gore.


3. Gomila cigala puca na isti način. Sila se prenosi kroz prvu ciglu na drugu, od druge na treću itd, slamajući ih odreda. Lomljenje cigala ili dasaka između kojih nisu umetnuti razdvajači (olovke, komadići drveta itd.) mnogo je teže, jer je potrebna mnogo veća sila da bi se slomio predmet na dnu gomile.


A NE RUKA...

1. Ljudske kosti su 40 puta tvrđe od betona. Tkiva, mišići i tetive kojima je pokrivena ruka sastoje se najvećim delom od tečnosti.

2. Iako je ruka čvrst predmet, ona se u trenutku udarca ne ponaša kao, na primer, čekić ili kamen. Prilikom zadavanja udarca ona se na trenutak sabija, ali - zahvaljujući tome što je najvećim delom sačinjena od tečnosti - to ne izaziva povrede.

3. Ukoliko udarac nije uspešan, silu apsorbuju kosti, mišići i tetive šake i podlaktice. Zahvaljujući tome što je "raspoređena" i nije skoncentrisana na jednom delu ruke, ona ne može da povredi dobro uvežbanu osobu.




Tekst i slike preuzeti iz časopisa
"Crni pojas" br. 53, januar 1991.
Prevod: Marija Pavlin - Bernardić


Нема коментара:

Постави коментар