.

.


Velimir Velja Matijević

operativni trener kjokušinkaia

karatecrvenizmaj@gmail.com


PRIJATELJ KLUBA TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 19. фебруар 2017.

TRENIRAJ TAKO DA TELO ZAPAMTIŽivotna filozofija Masutacu Ojame


   Postoji sledeća priča: "Jednom je jedan kralj jedne male zemlje odlučio da svako bez žuljeva na rukama ne treba da primi sledovanje hleba. On je objavio da nedostatak žuljeva znači da ta osoba ne radi. Jedan naučni radnik se obratio kralju govoreći: "Gospodaru, osećam da grešite. Mnogo je teže raditi glavom, nego rukama. Zato bi trebalo da više hleba dobijaju oni koji rade glavom od onih koji rade rukama. Rad glavom je veoma zahtevan." To što je ovaj čovek rekao ima u sebi istinu.
   Na ovo je kralj odgovorio: "U tom slučaju želim da učite ljude kako da rade svojom glavom." Čovek se popeo na podijum i obratio ljudima. Rekao im je kako je za njih važno da koristite svoje glave, a ne ruke i pričao je o mnogim stvarima, U stvari, pričao je čitav dan. Nastavio je da im se obraća i sledećeg dana. Konačno, učitelj je postao slab i gladan, pao je sa podijuma na glavu i onesvestio se."

   Ovo je luckasta pričica, zar ne?

   Razlog što sam ispričao ovo je taj što želim da vas podsetim na nešto. U vašim karate treninzima jedno morate uvek da znate. Pored treniranja da bi ste postali jači, ne bi trebalo da zaboravite značaj korišćenja tela. Ne pokušavajte da zapamtita stvari samo upotrebom mozga, već pokušajte da zapamtite stvari telom, stvarnim čelijama i žilama. Ovo je veoma važno. Trebalo bi da trenirate dok ne naterate telo da se seća.

   Nećete doživeti poboljšanje samo vežbajući glavom. Znaći, nije dovoljno da pokušavate samo mentalno da shvatite koncepte. Morate trenirati sa ciljem da uvežbate tehnike tako da to prodre do samih čelija. To je ono što sam hteo da poručim pričicom.

   U tajnim analima budoa zapisano je da čovek mora ponavljati jednu tehniku 30.000 puta. Ako ponovite tehniku 30.000 puta, ona tada postaje deo vas. To je upamčeno u ćelijama tela.

   Bilo na turniru ili u pravoj borbi, ne možeš uraditi tehniku koju poznaješ samo glavom. Telo mora da se pomera prirodno i instiktivno u sekundi.


Tekst preuzet iz knjige
Karate – do
Veliko japansko pesničenje
uz odobrenje autora Nenada Simića

Slika preuzeta sa adrese:
   Nenad Simić rođen je 1970. godine u Beogradu. Karateom je počeo da se bavi početkom osamdesetih godina, u karate klubu Sportskog društva “Radnički” iz Beograda. Majstorsko zvanje stekao je 1989. godine. Pored Šotokan karatea, vežbao je Kjokušinkai, rvanje i boks. Kao član juniorske i seniorske karate reprezentacije Jugoslavije, nastupao je na domaćim i međunarodnim šampionatima. U tom periodu napravio je niz značajnih rezultata. Osvajač je medalja sa šampionata Srbije, Jugoslavije i Evrope (kumite) i pobednik je izbornog turnira za seniorsku reprezentaciju SFRJ. Godine 1989, na apsolutnom prvenstvu SFRJ, proglašen je za najatraktivnijeg borca. Nosilac je majstorskog zvanja 5. dan (godan, Hidetaka Nišijama – ITKF) i autor je knjiga:Knjige možete naručiti preko inbox-a facebook profila Nenada Simića ili direktno na 
tel. 063 77 27 401


Ovu knjigu na engleskom jeziku možete naručiti preko sajta: www.payhip.com/karate
Klikom na preview možete besplatno pregledati prve 42. stranice.
Нема коментара:

Постави коментар