PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


субота, 26. децембар 2015.

HIDETAKA NISHIYAMA 1



Rođen je u Tokiju (Showa 3) 10. oktobra 1928. godine.

Počeo je sa treningom Kendoa pod instruktažom njegovog oca u petoj godini života.
”Počeo sam kendo kad sam imao 5 godina. U Japanu je bila tradicija da svaki dečak počne sa  Kendo treningom kada napuni 5 godina, 5 meseci  i  5 dana, tako me je moj otac odveo  Kendo Sensei-ju na taj dan. Vežbao sam Kendo do moje  16-e godine. Imao sam Sandan (treći  stepen crnog pojasa).”

U 10 godini počinje sa treningom  Judo-a.

U 11-toj godini počeo je sa Shudokan karateom kod Kanken Toyame u Meguro-u.

1943. godine u petnaestoj godini postao je učenik Gichin Funakoshi-ja, Shoto-kan stil. Kasnije u toku studija na Thakushoku univerzitetu postaje član univerzitetskog karate tima, u kome 1949. godine postaje kapiten. Jedan je od osnivača Japanske Studentske Karate-do Federacije i biva izabran za prvog predsednika.

1951. godine završava studije ekonomije. Iste godine postaje jedan od osnivača Japanske Karate Asocijecije (JKA) i biva izabran u upravni odbor. Te godine učestvuje u osnivanju i JKA instruktorske škole koja je iznedrila neka od najpoznatijih instruktora koji su širili karate u svetu: Kanazawa, Enoeda, Shirai i Mikamiya.

1952. godine postaje angažovan kao instruktor borilačkih veština kod vazduhoplovnih jedinica američke vojske čije su baze bile u Japanu. Na ovome poslu sarađuje sa Gichin Funakoshi-jem, Masatoshi Nakayamom i lsao Obata-om, tadašnjim karate autoritetima. U jednom intervjuu u sećanju na neke događaje i na to vreme majstor Nishiyama kaže: “Bili smo pozvani u američke baze da držimo instruktažu… ja sam bio najmlađi. Svaki put kada bi stigli u baze od nas se očekivalo da napravimo demonstraciju. To je bilo vrlo naporno, morao sam da polomim mnogo dasaka, tako da su prilično brzo moje šake i podlaktice bile u teškom stanju. To se događalo 3 do 4 puta dnevno. Naposletku nisam mogao pomeriti svoje ruke.” Prema svedočenjima njegovih učenika iz tog vremena mnogo puta su Amerikanci dočekivali Nishiyamu sa veoma debelim daskama koje su bile potopljene u vodi. Nishiyama nikada nije propustio da polomi te daske i nikada nije tražio od kolege da to urade umesto njega. Mada je to bilo teško vreme za majstora Nishiyamu i njegove kolege karate entuzijaste to im je pomoglo u internacionalnom širenju karatea.

1953. godine kao član desetočlane ekipe instruktora za borilačke veštine (bili su zastupljeni karate, aikido i judo) biva pozvan da obučava Strategic Air Command jedinice u njihovim bazama u SAD-u i Kubi.

Grupa experata botilačkih veština pozvanih 1953. godine u USA od starane SAC i USAF. Razlog putovanja bio je trening Air Force personala i prikaz borilačkih veština po raznim gradovima širom USA. To je bio početak velike ekspanzije judo-a zajedno sa do tada  nešto manje poznatim borilačkim veštinama, kao što su karate i aikido.

Stoje sa leva na desno: Prof. Kobayashi (judo), Ishikawa (judo), Prof. Kotani S.  bio je vođa i organizator (judo), Prof. Tomiki (aikido), i E. Bruno (šef SAC projekta). Kleče sa leva na desno: Nishiyama (karate), Kamata (karate).

1960. je objavio “Karate: The Art of Empty Hand Fighting” (“Karate umetnost golorukog borenja”) koja se još smatra najvećim karate bestselerom. To je prva knjiga o karateu na engleskom jeziku koja je doživela 80 izdanja do danas.

1961. u julu mesecu studenti iz vojnih baza u kojima je držao obuku pozivaju ga da ih poseti u Americi. Te 1961. se preselio u USA i osnovao All American Karate Federation (AAKF). Novembra te godine organizuje i prvi nacionalni šampionat u Los Anđelesu. Od tada Nishiyama je glavni promoter Shotokan stila u Americi kao i van nje. AAKF kontroliše nacionalna i regionalna takmičenja i razvija tehnička unapređenja kroz specijalne trenažne seminare širom USA.

1964. AAKF je domaćin prvog karate takmičenja između USA i Japana u istorijskom Dobrotvornom turniru u Los Anđelesu (Long Bič).

1965. Nishiyama organizuje komitet za saradnju glavnih japanskih karate stilova.

1968. AAKF organizovao i ugostio World International Karate Tournament, prvo takmičenje na svetskom nivou održano u Los Anđelesu i Meksiko Sitiju u saradnji sa Meksičkom Karate Federacijom

1970. tokom reorganizovanja AAKF kao organizacije, JKA se izdvojila u JKA–USA kao ogranak AAKF-a. Iste godine AAKF na čelu sa Nishiyamom postaje član olimpijskog komiteta.

1973. Nishiyama je jedan od osnivača Pan Američke Unije sa sedištem u Rio de Janeiro-u.

1975. u Los Anđelesu se održava prvi svetski šampionat, pošto je prethodno osnovan IAKF, sa Nishiyamom na čelu. IAKF je osnovan da bi omogućio izbegavanje konfuzije između “novih” karate stilova i Tradicionalnog karatea i radi održavanja jedinstva u treningu Tradicionalnog karatea širom sveta.

1976. godine dobija poziv za pristup karatea u korpus olimpijskih disciplina.

1978. AAKF (All American Karate Federation) je kompletno reorganizovana i ime je promenjeno u American Amateur Karate Federation. AAKF je postala non-profit amaterska organzacija koja objedinjuje i odgovara za Tradcionalni Karate u USA.

1981. dobija podršku za olimpisku kandidaturu od Severno i Južno Američkog Karate Saveza.

1985. IAKF menja naziv u ITKF.

2000. Hidetaka Nishiyama odlikovan je od strane Japanskog cara za njegov rad na promociji japanske kulture kroz njegovo angažovanje na širenju i unapređenju Tradicionalnog karatea “Ordenom svetog reda sa zlatnim zracima na rozeti”.

2001. Vlada Republike Poljske ga je odlikovala “Ordenom za zasluge reda krsta”.

Nishiyamina reputacija majstora 9 Dan-a sa najvećim autoritetom se ponajviše širila zbog njegove tehničke ekspertize i njegovih detaljnih instrukcija. Obuku je izvodio u dojo-ima Los Anđelesa, a van granica Amerike na seminarima i šampionatima uz asistenciju Hiroshi Shirai-a i Takeshi Oishi-a….

Majstor Nishiyama je posejao mnoge instruktore širom sveta koji prenose veštinu na način kako je on zaokružio do kraja 2005. godine. Sahranjen je u Los Anđelesu u jesen 2008. godine gde je živeo sa suprugom i tri ćerke.

2005-te godine Nishiyama je izjavio:
“Veoma sam ponosan što sam konačno završio ovaj dugogodišnji projekat i verujem da sada možemo prenositi istinsku umetnost Tradicinalnog Karatea budućim generacijama. Sada je vaše vreme da se sretnete sa novim izazovima i prihvatite mogućnosti ponuđene od strane ovog sistema, tako da Tradicionalni Karate može nastaviti da raste i da se razvija za dobrobit svih onih koji teže ka višem nivou razumevanja kako uma tako i tela.


Preuzeto i prilagođeno sa adrese:



Нема коментара:

Постави коментар