PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


петак, 4. децембар 2015.

LEGENDA KOJA ŽIVI


Prevela: Sofija Hranisavljević


Osnivač vado rju stila jednog od najrasprostranjenijih u svetu, Hironori Ocuka (Hironori Otsuka) čitav svoj život posvetio je izgrađivanju i usavršavanju karate veštine. Dobio je mnoga priznanja, ali je svakako najveće da je njegov stil prihvaćen u više od 150 zemalja u svetu.


   Dva čoveka su se našla licem u lice, skoro nepomični. Katana baca hladan odsjaj - čelik blista mrtvačkim sjajem. Jorio Masuga je uhvatio dršku sablje. Nasuprot njemu Hironori Ocuka, nenaoružan stoji pravo, ali napetog duha. Noge su mu pokrivene crnom hakamom. Masuga pokušava neprimetno da smanji razdaljinu koja ga udaljava od njegovog protivnika. Iznenada, sa grlenim krikom sečivo katane blesnu. Ali, Ocuka je već sklonio svoje telo sa putanje i njegov atemi, savršeno kontrolisan, pogađa Masugu koji gubi ravnotežu.
   Ovo je detalj iz jedne od borbi legendarnog karate majstora stila vado rju Hironori Ocuke. Iz kratkog opisa možemo izvesti neke od osnovnih postulata ovog karate stila. najpre mae - razdaljina koja odvaja dva protivnika. Ona se razlikuje zavisno od stasa boraca, i od činjenice da li su naoružani sabljom ili kratkim štapom. Ona je veoma važna jer ako ste dovoljno udaljeni protivnik vas ne može dohvatiti. Obrnuto, postoji mao nusumu, tehnika koja se sastoji u približavanju da bi se postigla povoljna razdaljina za napad a da protivnik to ne primeti. Tu su i tri principa: ten-i menjanje pozicije, ten tai pomeranje celog tela i ten gi primena tehnike. Te tri tehnike određuju efikasnost borca. Očito da ih je Ocuka izuzetno poznavao.
   Hironori Ocuka rođen je 1. juna 1892. godine u okrugu Barđi. Kada je imao šest godina otac ga je naučio veštini džiu džicu. Sa trinaest godina postao je učenik učitelja Nakajame iz škole Jošin-rju džiu džice. Suprotno od ostalih ova škola insistira na udarcima nogom. U devetnaestoj godini počeo je školovanje na univerzitetu Vazeda. Uporedo sa džiu-džicom počinje da vežba i kempo. Ali, smrt oca primorala ga je da napusti univerzitet da bi se zaposlio u banci. Imao je čast da kao veoma mlad, sa dvadeset devet godina dobije diplomu Menkio Kaden iz ruku učitelja Nakajame.
   Godinu dana kasnije mladi učitelj Ocuka pročitao je u jednim novinama o poseti princa naslednika Hirohita Okinavi. Članak je govorio o prinčevom prisustvu na jednoj lokalnoj demonstraciji borilačkih veština. Između ostalog, u članku je pomenuto da je demonstrirana i tada potpuno nepoznata veština karate i da je izvesni Funakoši u Tokiju sa ciljem da bi Japance naučio ovoj veštini.
   Ocuka je odlučio da ga poseti, ne znajući da će mu taj susret promeniti život.

OCUKINE INOVACIJE
   Tako je u julu mesecu 1922. godine Hironori Ocuka upoznao Gičin Funakošija. Učitelj sa Okinave ga je primio raširenih ruku i Ocuka je postao jedan od njegovih najdarovitijih učenika. U zajedničkim vežbama Ocuka je insistirao na kumite (ippon i sanbon kumite), što nije bilo ništa drugo do izvođenje kata udvoje. Zato je i razvio jakusoku kumite i time dobio formu koja je omogućavala vežbanje zajedno sa partnerom. Zajedno sa Funakošijem razvijao je i usavršavao ovakav način vežbanja, tako da su njih dvojica razvili današnji karate koji sadrži i vežbe s partnerom. Ocuka je 1. aprila 1939. godine registrovao svoj stil pod oznakom vado rju. Nekako u isto vreme rođeni su i drugi stilovi danas znani, šotokan, šito-rju, gođu-rju... Osnovno je da u njegovom stilu vešto izbegavanje ima prednost i radije se upotrbljava od blokiranja. Kod vado rju stila razlikuju se tri tipa eskivaže: Na-gasu (prolazi kao voda), Inasu (puštaj) i Noru (uvijati se). Eskivaža je praćena udarcima nogom ili pesnicom (napad na vitalne tačke). Najčešće se završava bacanjem na pod, što odaje koliki je bio uticaj džiu džica na Ocuku.
  
IPAK NEŠTO DRUGO
   Osnivač vado rju stila Hironori Ocuka bio je kao i večina njegovih protivnika lekar. U njegovom stilu nalazi se način vežbanja koji je prirodan, harmoničan. -Uvek mislite na fizičke i mentalne kvalitete onoga koji vežba. Kurs mora biti prilagođen svakoj osobi - jedan je od postulata učitelja Ocuke.
   Njegov stil, vado rju postigao je brz uspeh, naročito na univerzitetima. U barem 150 zemalja u svetu i danas ga vežbaju mnogi. Inače vado rju je prvi stil karatea koji je ozvaničen. Hironori Ocuka je tokom svog života primio mnoge trofeje, čime mu je odato priznanje, a najveće među njima primio je 1929. godine lično od vladara Japana. Posvetio je život borilačkim veštinama i doživeo još jednu radost: njegov sin  Jiro Ocuka nastavio je njegov rad. Umro je u devedesetoj godini, 29. januara 1983. godine. Legenda je ostala da živi.


CRNI POJAS
časopis za karate,
borilačke veštine i
kulture istoka
mart 1987., strana 11

Нема коментара:

Постави коментар